Pas op voor Phishing- en malwaremails

Wat is Phishing? Dit is een vorm van oplichting via het internet. Veelal ontvangen slachtoffers een e-mail met daarin een link naar een valse website, met de bedoeling om je inloggegevens van je bank, creditcard en/of provider te stelen. Je wordt veelal gevraagd om in te loggen om je gegevens te controleren of je krijgt het bericht dat je bent geblokkeerd en je moet opnieuw inloggen.
Wat is malware? Dit is een verzamelnaam voor allerlei schadelijke software dat er voor gemaakt is om uw privacy gegevens te ontfutselen of om schade aan uw pc aan te brengen en/of de normale werking van uw computer te ontregelen. De volgende software valt onder malware: virussen, wormen, trojans, spyware, spyware en adware.

De criminelen die hier achter zitten worden steeds professioneler. Kon je vroeger nog aan het gebrekkig Nederlands herkennen dat er iets niet in orde was, tegenwoordig zijn de websites tot in de puntjes nagemaakt.
Tips om besmetting te voorkomen, hoe herken je Phishingmails?

Voorkomen is beter dan genezen, daarom hebben we enkele tips voor u op een rijtje gezet.

De meeste bedrijven vragen u nooit per e-mail om uw gebruikersnaam en/of wachtwoord (uw login gegevens) online te controleren, denk hierbij aan banken en creditcardmaatschappijen (Visa, ICS, American Express).

De mails spelen veelal in op uw gemoedsrust en willen u bang maken. U kunt uw account kwijt raken, u bent geblokkeerd, u bent gehackt, u raakt uw account kwijt, etc. Neem bij twijfel altijd contact op met de bank of het bedrijf waar de mail vandaan kwam. Zij kunnen u dan vertellen of de mail van hen afkomstig was of niet.

Klik nooit op een link in een mail, surf altijd naar de website van het bedrijf of instantie toe en log daar in!

Valse e-mail melden doe je via de fraudehelpdesk

Voorbeelden van Phishing- en malwaremails

Ziggo Phishing mail: “Je bent geblokkeerd

Plaats een reactie